Bagaimanakah Kad Pintar Tanpa Kenalan Berfungsi?

Sistem kad pintar yang tidak dapat dihubungi berkait rapat dengan menghubungi sistem kad pintar. Seperti sistem kad pintar, maklumat disimpan pada cip yang tertanam dalam kad pintar tanpa sentuh. Walau bagaimanapun, tidak seperti kad pintar kenalan, kuasa yang dibekalkan kepada kad serta data yang ditukar antara kad dan pembaca dicapai tanpa menggunakan kenalan, menggunakan medan magnet atau elektromagnet untuk kedua-dua kuasa kad serta pertukaran data dengan pembaca.

Kad pintar tanpa sentuh mengandungi antena yang dibenamkan dalam badan plastik kad (atau dalam fob, pengawasan atau dokumen lain). Apabila kad dimasukkan ke dalam medan elektromagnet pembaca, cip dalam kad dikuasakan. Setelah cip diaktifkan, protokol komunikasi wayarles dimulakan dan ditubuhkan antara kad dan pembaca untuk pemindahan data.

Empat fungsi berikut menggambarkan pada tahap yang tinggi urutan kejadian yang berlaku apabila kad pintar tanpa sentuh dibawa berhampiran pembaca kad:

Pemindahan tenaga ke kad untuk menyalurkan litar bersepadu (cip)

Pemindahan isyarat jam

Pemindahan data ke kad pintar tanpa sentuh

Pemindahan data dari kad pintar tanpa sentuh

Oleh itu, sebaik sahaja kad dibawa masuk dalam medan elektromagnetik frekuensi yang diperlukan, kad akan dikuasakan, bersedia untuk berkomunikasi dengan pembaca. Oleh kerana kad pintar tanpa sentuh yang diterangkan dalam FAQ ini adalah berdasarkan standard ISO / IEC 14443, kekerapan ini adalah 13.56 MHz dan pembaca yang mematuhi piawaian akan mempunyai bidang pengaktifan (julat) kira-kira 4 inci (kira-kira 10 sentimeter). Dalam erti kata lain, kad perlu berada di dalam 10 sentimeter pembaca agar ia dapat dikuasakan dengan berkesan; Walau bagaimanapun, julat yang berkesan untuk komunikasi untuk kad dibaca akan bergantung kepada beberapa faktor seperti kuasa pembaca, antena pembaca dan antena kad.