BAGAIMANA MENGGUNAKAN TEKNOLOGI RFID: JENIS TEKNOLOGI RFID

Sebelum anda menyewa perunding atau cuba untuk melaksanakan RFID sendiri, anda memerlukan pengetahuan asas tentang teknologi.

Tag RFID

Tag RFID tersedia dalam tiga konfigurasi:

Tag pasif tidak mempunyai sumber kuasa dalaman, tetapi mereka menarik kuasa dari pembaca. Ini biasanya tag yang paling murah dan sering sekali boleh guna.

Tag aktif mengandungi bateri yang digunakan untuk menghantar dan biasanya lebih mahal tetapi sering boleh digunakan semula.

Semi pasif, hibrid pasif dan aktif, gunakan bateri untuk mengendalikan cip RFID, tetapi berkomunikasi menggunakan kuasa dari pembaca.

Frekuensi FID

Label RFID juga boleh didapati dalam pelbagai frekuensi. Ini termasuk frekuensi rendah (LF), frekuensi tinggi (HF), frekuensi ultra tinggi (UHF), dan jalur ultra lebar (UWB). Biasanya, frekuensi yang lebih tinggi menawarkan lebih banyak jalur lebar dan pertukaran data, dan rangkaian komunikasi yang lebih tinggi, kata Thompson. Kemungkinan, anda memerlukan UHF, "kekerapan rantai bekalan," yang dimandatkan oleh Wal-Mart, DoD, dan Kelab Sam.

RFID Starter Kit

Seperti yang kompleks RFID mungkin berbunyi, "ia bukan sihir," kata Thompson. Tidak begitu mahal kerana ia adalah beberapa tahun yang lalu apabila Wal-Mart mengarahkan RFID daripada 100 pembekalnya yang lebih besar. Sesetengah pembekal pada mulanya terkalahkan, dengan anggaran sehingga $ 1 juta untuk sistem RFID baru, tetapi vendor teknologi tidak lama lagi memberi respons dengan aplikasi "starter kit" dan "slap-and-ship" yang lebih murah untuk membolehkan perniagaan kecil bereksperimen dengan RFID dan cuba satu permohonan pada satu masa.

"Banyak pembekal peralatan RFID akan menyediakan kit starter serendah $ 2,500, termasuk pembaca dan beberapa tag," kata Thompson. "Untuk $ 25,000, banyak pelaksana akan menyediakan beberapa jenis penilaian ROI nyata atau pelaksanaan fokus, termasuk satu atau dua pembaca, beberapa tag, pemasangan, dan sokongan."

Jenis projek terbaik untuk perniagaan kecil untuk dimulakan adalah yang kecil, terhad kepada satu aplikasi (seperti pengesanan aset), dan dalam "gelung tertutup," yang bermaksud dalam empat dinding harta anda. Perniagaan boleh memperluaskan aplikasi atau jenis barang yang dikesan dan data boleh diintegrasikan ke dalam sistem komputer perusahaan, tetapi penting untuk menguasai teknologi secara kecil-kecilan sebelum mencuba suatu usaha yang lebih besar, kata pakar.