London Melancarkan Skim Bayaran Tanpa Hubungan Pertama di Dunia Untuk Pelaku Jalan

Berikut adalah kematian masyarakat tanpa tunai anda mungkin tidak pernah memikirkan: pelaku jalan yang rendah hati. Lagipun, jika lebih banyak daripada kita membayar dengan telefon pintar dan kad tanpa sentuh, bagaimana kita boleh memberi perubahan ganti kepada pemuzik di kereta bawah tanah? London mempunyai satu penyelesaian: skim baru yang memakai pemain dengan terminal pembayaran tanpa sentuh.

Projek itu telah dilancarkan hujung minggu ini oleh Datuk Bandar, Sadiq Khan, dan kerjasama dengan Busk In London (badan profesional untuk pemborong) dan firma bayaran iZettle (yang dibeli bulan ini oleh PayPal untuk $ 2.2 bilion). Beberapa pemain yang memilih beberapa telah menguji pembaca tanpa sentuh iZettle di jalan-jalan selama beberapa minggu yang lalu, dan Khan kini mengatakan skim itu akan dilancarkan di 32 bandar di London.

Charlotte Campbell, seorang pelaku jalanan sepenuh masa yang merupakan sebahagian daripada percubaan, memberitahu BBC News bahawa teknologi baru itu "mempunyai kesan yang besar terhadap sumbangan." Said Campbell: "Lebih banyak orang daripada yang pernah menyumbangkan ketika saya menyanyi, dan seringkali, apabila seseorang melakukan, ada yang berikut. "

Pembaca perlu disambungkan ke telefon pintar atau tablet, dan menerima bayaran jumlah tetap (ditetapkan oleh pelaku individu). Mereka bekerja dengan kad tanpa sentuh, telefon, dan juga smartwatches. Belum ada detail mengenai berapa ramai pembaca akan diberikan kepada para pelukis di London, atau sama ada mereka perlu membayar pembaca sendiri.

Walaupun individu kadang-kadang menubuhkan sistem pembayaran tanpa perhubungan mereka sendiri (dan di China, tidak jarang melihat penghibur jalan dan pengemis menggunakan kod QR untuk mendapatkan petua mudah alih), ini nampaknya skema pertama yang dipelopori oleh pihak berkuasa bandar.

"Pembunuhan membantu artis-artis muncul untuk mengasah bakat mereka dan memberi mereka peluang untuk tampil di depan sejumlah besar orang," kata Khan dalam satu kenyataan akhbar. "Saya gembira kerana iZettle telah memilih London untuk melancarkan skim inovatif ini - membolehkan artis menerima sumbangan melalui pembayaran kad, serta wang tunai. Sekarang, lebih ramai orang London akan dapat menunjukkan sokongan mereka kepada para penghibur jalan yang cemerlang dan berbakat di ibu negara. "

Walaupun penghibur jalan akan dapat menyesuaikan diri dengan perubahan ini, ia juga patut difikirkan tentang orang-orang yang tidak, seperti orang yang tiada tempat tinggal. Pakar mengatakan bahawa jika duit syiling dan nota hilang dari jalan-jalan bandar, ia akan menjadi satu lagi penghalang yang memelihara kemiskinan masyarakat. Jika anda tidak mempunyai akaun bank atau akses ke internet, bagaimanakah anda sepatutnya hidup di dunia tanpa wang tunai? Itulah soalan yang belum dijawab.