Gambaran Keseluruhan Smart Card Reader-Smart Card Reader

Kad pintar, biasanya jenis kad cip, adalah kad plastik yang mengandungi cip komputer terbenam-sama ada memori atau jenis mikropemproses-yang menyimpan dan mengurus data. Data ini biasanya dikaitkan dengan sama ada nilai, maklumat, atau kedua-duanya dan disimpan dan diproses dalam cip kad. Data kad dikendalikan melalui pembaca yang merupakan sebahagian daripada sistem pengkomputeran. Sistem yang dipertingkatkan dengan kad pintar kini digunakan sepanjang beberapa aplikasi utama, termasuk penjagaan kesihatan, perbankan, hiburan, dan pengangkutan. Semua aplikasi boleh mendapat manfaat daripada ciri dan keselamatan tambahan yang disediakan oleh kad pintar. Menurut Eurosmart, penghantaran kad pintar di seluruh dunia akan berkembang 10% pada tahun 2010 kepada 5.455 bilion kad. Pasaran yang telah dihidangkan secara tradisional oleh teknologi kad boleh dibaca mesin lain, seperti kod bar dan jalur magnetik, menukar kepada kad pintar kerana pulangan yang dikira atas pelaburan diulangi semula oleh setiap pengeluar kad tahun demi tahun.

Permohonan

Pertama kali diperkenalkan di Eropah hampir tiga dekad yang lalu, kad pintar memulakan kerjaya sebagai alat nilai yang tersimpan untuk telefon bimbit untuk mengurangkan kecurian. Memandangkan kad pintar dan kad berasaskan cip lain maju, orang mendapati cara baru untuk menggunakannya, termasuk kad caj untuk pembelian kredit dan penyimpanan rekod di tempat kertas.

Di Amerika Syarikat, pengguna telah menggunakan kad cip untuk segala-galanya dari melawat perpustakaan untuk membeli bahan makanan untuk menonton filem, mengintegrasikannya ke dalam kehidupan seharian. Beberapa negara AS mempunyai program kad cip yang sedang berjalan untuk aplikasi kerajaan mulai dari Jabatan Kenderaan Bermotor ke Pemindahan Manfaat Elektronik (EBTs). Banyak industri telah melaksanakan kuasa kad pintar dalam produk mereka, seperti telefon bimbit GSM digital serta dekoder satelit TV.

Mengapa Kad Pintar

Kad pintar meningkatkan kemudahan dan keselamatan sebarang transaksi. Mereka menyediakan penyimpanan bukti pengguna dan identiti akaun. Sistem kad pintar telah terbukti lebih dipercayai daripada kad lain yang boleh dibaca mesin, seperti jalur magnetik dan kod bar, dengan banyak kajian yang menunjukkan kehidupan membaca kad dan pembaikan hayat pembaca menunjukkan kos penyelenggaraan sistem yang lebih rendah. Kad pintar juga menyediakan komponen keselamatan sistem penting untuk pertukaran data di hampir semua jenis rangkaian. Mereka melindungi terhadap pelbagai ancaman keselamatan, dari penyimpanan kata laluan pengguna yang cuai ke hacks sistem yang canggih. Kos untuk menguruskan kata laluan semula untuk organisasi atau perusahaan adalah sangat tinggi, dengan itu membuat kad pintar penyelesaian kos efektif dalam persekitaran ini. Kad berbilang fungsi juga boleh digunakan untuk menguruskan akses sistem rangkaian dan menyimpan nilai dan data lain. Di seluruh dunia, orang kini menggunakan kad pintar untuk pelbagai tugas harian, termasuk:

Kad SIM dan Telekomunikasi

Penggunaan teknologi kad pintar yang paling menonjol adalah dalam Modul Pengenalan Pelanggan (SIM), yang diperlukan untuk semua sistem telefon di bawah standard Sistem Komunikasi Mudah Alih (GSM) Global. Setiap telefon menggunakan pengecam unik, disimpan dalam SIM, untuk menguruskan hak dan keistimewaan setiap pelanggan pada pelbagai rangkaian. Kes penggunaan ini mewakili lebih separuh daripada semua kad pintar yang digunakan setiap tahun. Modul Pengenalpastian Pelanggan Universal (USIM) juga digunakan untuk merapatkan jurang identiti sebagai peralihan telefon antara operator GSM, UTMS, dan 3G.

Kesetiaan dan Nilai Stored

Satu lagi penggunaan kad pintar adalah nilai tersimpan, terutamanya program kesetiaan, yang mengesan dan memberikan insentif untuk mengulangi pelanggan. Nilai simpanan lebih mudah dan lebih selamat daripada wang tunai. Bagi penerbit, terapung direalisasikan pada baki yang tidak terpakai dan baki pada baki yang tidak pernah digunakan.

Untuk peruncit pelbagai rantaian yang mentadbir program kesetiaan di pelbagai perniagaan dan sistem POS, kad pintar boleh mencari dan mengesan semua data secara terpusat. Aplikasi ini banyak, seperti pengangkutan, tempat letak kereta, dobi, permainan, runcit, dan hiburan.

Mengekalkan Kandungan Digital dan Aset Fizikal

Sebagai tambahan kepada keselamatan maklumat, kad pintar dapat memastikan keselamatan perkhidmatan dan peralatan yang lebih besar dengan menyekat akses kepada pengguna yang sah sahaja.

Maklumat dan hiburan sedang disampaikan melalui satelit atau kabel ke pemain DVR rumah atau kotak kabel atau PC yang dibolehkan kabel. Penyampaian perkhidmatan di rumah disulitkan dan didekripsi melalui kad pintar untuk setiap akses pelanggan. Sistem penyiaran video digital telah menggunakan kad pintar sebagai kunci elektronik untuk perlindungan.

Kad pintar juga boleh bertindak sebagai kunci kepada tetapan mesin untuk peralatan makmal sensitif dan dispenser untuk ubat, alat, kad perpustakaan, peralatan kelab kesihatan dan sebagainya. Di sesetengah persekitaran, kad pintar didayakan- kad SD dan microSD melindungi kandungan digital semasa dihantar kepada set tangan / telefon mudah alih.

E-Commerce

Kad pintar memudahkan pengguna menyimpan maklumat dan wang tunai dengan selamat untuk membeli. Kelebihan yang mereka tawarkan adalah:

Kad ini boleh membawa maklumat peribadi, kredit dan maklumat pilihan pembelian yang boleh diakses dengan klik tetikus dan bukannya mengisi borang.

Kad boleh mengurus dan mengawal perbelanjaan dengan had automatik dan pelaporan.

Program kesetiaan internet boleh digunakan di beberapa vendor dengan sistem POS yang berbeza dan kad bertindak sebagai depositori pusat yang selamat untuk mata atau ganjaran.

Pembayaran Mikro - membayar kos nominal tanpa bayaran urus niaga yang berkaitan dengan kad kredit, atau untuk jumlah yang terlalu kecil untuk tunai, seperti caj cetak semula.

Kad Pintar Dikeluarkan oleh Bank

Di seluruh dunia, koperasi dikawal bank (Visa, MasterCard, Discover, dan American Express) telah melancarkan berjuta-juta kad pintar di bawah piawaian EMV (Europay, MasterCard, VISA). Sering disebut sebagai kad cip dan PIN; ini adalah jenis kad de facto bagi penerbitan bank di kebanyakan negara kecuali Amerika Syarikat. Seperti Kanada baru-baru ini memulakan peralihan peraturannya ke kad EMV, Amerika Syarikat akan menjadi pulau tunggal di Amerika Utara yang belum membuat pengangkatan, yang didorong oleh peningkatan jenis penipuan dengan kedua-dua kad kredit dan debit. Kad pintar telah dibuktikan untuk menjamin urus niaga dengan kerapian, sehingga piawaian EMV telah menjadi norma.

Apabila bank memasuki persaingan dalam pasaran yang baru dibuka seperti pembrokeran pelaburan, mereka memperoleh transaksi melalui kad pintar pada kadar yang lebih tinggi. Ini bermaksud:

Kad pintar meningkatkan kepercayaan melalui keselamatan yang lebih baik. Pengesahan Dua Faktor memastikan perlindungan data dan nilai di internet. Ancaman seperti "Man di tengah" dan "Trojan Horses" yang memainkan semula nama pengguna dan kata laluan dihapuskan

Ini meningkatkan perkhidmatan pelanggan. Pelanggan boleh menggunakan kad pintar selamat untuk pemindahan dana elektronik 24 jam yang cepat di internet

Kos dikurangkan: urus niaga yang biasanya memerlukan masa pekerja bank dan kerja kertas boleh diuruskan secara elektronik oleh pelanggan dengan kad pintar

Maklumat Kesihatan

Ledakan data penjagaan kesihatan memperkenalkan cabaran baru dalam mengekalkan kecekapan penjagaan pesakit dan perlindungan privasi. Kad pintar menangani kedua-dua cabaran ini dengan penyimpanan selamat, mudah alih dan pengedaran maklumat pesakit, dari data kecemasan kepada status manfaat. Banyak negara yang bersosial telah menggunakan kad pintar sebagai bukti untuk rangkaian kesihatan mereka dan sebagai alat untuk membawa Rekod Kesihatan Elektronik (EHR) yang boleh diperolehi dengan serta-merta. Faedah kad pintar dalam penjagaan kesihatan termasuk:

Pengenalan pesakit dengan cepat dan tepat; rawatan yang lebih baik

Mengurangkan penipuan melalui pengesahan lawatan pembekal / pesakit dan kelayakan insurans

Cara mudah untuk membawa data antara sistem atau tapak tanpa sistem

Mengurangkan kos penyelenggaraan rekod

Kawalan Peranti Perubatan Terbenam

Selama bertahun-tahun, pengawal terbenam telah berada dalam pelbagai jenis mesin, yang mengawal kualiti dan ketepatan fungsi mereka. Dalam Penjagaan Kesihatan, kad pintar tertanam memastikan penyampaian penjagaan terbaik dan paling selamat dalam peranti seperti mesin dialisis, penganalisis darah dan peralatan pembedahan mata laser.

Keselamatan Enterprise dan Rangkaian

Microsoft Windows, Sun Microsystems (anak syarikat Oracle Corporation) dan semua versi baru Linux mempunyai cangkuk perisian terbina dalam untuk menggunakan kad pintar sebagai pengganti nama pengguna dan kata laluan. Microsoft telah membina platform kelayakan lengkap di sekitar Scanner DLL dan Penyedia Perkhidmatan Crypto (CSP). Dengan perusahaan yang menyedari bahawa Infrastruktur Kunci Awam (PKI) yang mendapat perlindungan adalah apa yang diperlukan untuk pekerja yang dilancarkan secara meluas, lencana kad pintar adalah standard baru. Intranet Perniagaan dan Perniagaan dan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) dipertingkatkan dengan penggunaan kad pintar. Pengguna boleh disahkan dan dibenarkan untuk mendapat akses kepada maklumat tertentu berdasarkan keistimewaan pratetap. Aplikasi tambahan merangkumi e-mel yang selamat untuk perdagangan elektronik.

Akses Fizikal

Perniagaan dan universiti dari semua jenis memerlukan kad pengenalan mudah untuk semua pekerja dan pelajar. Kebanyakan individu ini juga diberi akses kepada data, peralatan dan jabatan tertentu mengikut status mereka. Pelbagai fungsi, kad pintar berasaskan mikropemproses menggabungkan identiti dengan keistimewaan akses dan juga boleh menyimpan nilai untuk digunakan di pelbagai lokasi, seperti kafeteria dan kedai. Banyak hotel juga telah mengadopsi pembaca kad jenis ISO 7816 untuk mendapatkan bilik dan kemudahan kakitangan sahaja.

Semua kerajaan AS dan banyak syarikat kini telah memasukkan pembaca tanpa sentuh sebagai titik akses kepada kemudahan mereka. Sesetengah syarikat telah memasukkan komponen biometrik kepada kelayakan ini juga. Sistem lama menggunakan sistem kad jarak dekat sebagai penjaga pintu. Tetapi kerana keperluan keselamatan telah menjadi lebih kuat dan kos sistem standard ISO 14443 telah menjadi lebih rendah, dunia dengan cepat mengamalkan standard baru ini. Peralihan pasaran ini sebahagiannya didorong oleh penerimaan kerajaan Amerika Syarikat terhadap piawaian Pengesahan Pengenalan Peribadi (PIV) yang dimandatkan. Terdapat ekosistem yang kaya dengan pembekal dan penyepadu untuk piawaian ini.

Jika anda perlu mencari maklumat mengenai peranti pembaca kad pintar , sila hubungi kami !!