Tiket Mesin Vending (TVM)

Mesin tiket , juga dikenali sebagai Ticket Vending Machine (TVM) , adalah mesin layan diri yang menghasilkan tiket . Sebagai contoh, mesin tiket mengetepikan tiket kereta api di stesen keretapi , tiket transit di stesen metro dan tiket trem di beberapa perhentian trem dan di beberapa trem. Urusniaga tipikal terdiri daripada pengguna menggunakan antara muka paparan untuk memilih jenis dan kuantiti tiket dan kemudian memilih kaedah pembayaran sama ada wang tunai , kad kredit / kad debit atau kad pintar . Tiket atau tiket dicetak dan diserahkan kepada pengguna.

Untuk menggalakkan penggunaan mesin tiket dan mengurangkan keperluan untuk jurujual, harga mesin mungkin dalam sesetengah kes menjadi lebih rendah daripada yang di kaunter tiket.

Di banyak negara di mana kereta api dan tiket pengangkutan bandar beroperasi secara besar-besaran ke atas sistem penghormatan (dengan penguatkuasaan dengan mengendalikan pemeriksa atau konduktor), terdapat juga mesin di stesen (atau kenderaan) hanya untuk mengesahkan tiket. Ini adalah untuk situasi di mana seseorang membeli tiket terlebih dahulu dan memutuskan untuk menggunakannya kemudian. Biasanya, tiket itu adalah masa yang dicap untuk menentukan tempoh sahnya. Masalah biasa adalah lupa untuk mengesahkan dan kemudian didenda seolah-olah seseorang tidak mempunyai tiket sama sekali.

Mesin tiket yang keluar dari perkhidmatan atau menerima 'perubahan tepat sahaja' mengakibatkan kerugian bagi pembekal pengangkutan. Mesin tiket di trem di Melbourne , misalnya, sering berlarutan apabila penumpang menggunakan nisbah lebih tinggi syiling $ 2 dan 50c, mengurangkan mesin tiket denominasi duit syiling yang lebih kecil (10c, 20c). Penumpang tidak perlu membeli tiket di trem apabila mesin tiket kehabisan perubahan.

Mesin sedemikian biasanya tidak digunakan di Amerika Syarikat. Hampir semua rangkaian transit jisim Amerika beroperasi pada sistem kehormatan mengharapkan pengguna mereka membeli tiket sebelum digunakan; penunggang tetap boleh mengelakkan kesulitan tersebut dengan membeli pas berlalu terlebih dahulu (sering dari mesin yang sama yang menjual tiket harian atau satu kali). Baru-baru ini, beberapa sistem kereta api serantau seperti Metrolink telah menggunakan penggunaan mesin pengesahan untuk sekurang-kurangnya beberapa jenis tiket.

Mesin tiket sering digunakan di tempat letak kereta, serta orang-orang yang mengeluarkan tiket percuma - contohnya, untuk beratur maya .