Apa itu Kad Pintar

Kad pintar adalah Kad Plastik yang fleksibel, biasanya diperbuat daripada PVC, yang mengandungi satu atau lebih litar bersepadu tertanam. Litar bersepadu dalam kad pintar sering disebut sebagai ICC, Smart Card Chip, Smart Chip Modules atau Microcontroller Secure (Secure MCU) manakala kad pintar sering juga disebut sebagai kad pintar, kad cip, kad IC, ICC atau kad CPU.

Ciri fizikal Kad Pintar ditentukan oleh ISO / IEC 7816-1 (Kad pengenalan - Kad litar bersepadu - Bahagian 1: Kad dengan kenalan - Ciri fizikal) manakala lokasi dan dimensi bagi kenalan ditentukan oleh ISO / IEC 7816-2 (Kad pengenalan - Kad litar bersepadu - Bahagian 2: Kad dengan kenalan - Dimensi dan lokasi kenalan).

Hubungi kad pintar biasanya tidak mengandungi sebarang bateri dan kuasa yang diperlukan untuk operasi dibekalkan oleh Pembaca Kad Pintar yang bertindak sebagai medium komunikasi antara kad pintar dan tuan rumah (misalnya telefon pintar, komputer, POS). Hubungi antara muka Pembaca Kad Pintar dengan Kad Pintar dengan sehingga lapan PIN kenalan manakala Pembaca Kad Pintar tanpa kenalan tidak memerlukan hubungan fizikal dengan kad. Pad sentuh pada kad bersalut emas dan dua daripada mereka (RFU) biasanya tidak digunakan.

Walaupun kedudukan, dimensi minimum dan maksimum dan lokasi pad kenalan diseragamkan, susun atur pad hubungan boleh direka dengan bebas oleh pengeluar cip atau oleh vendor kad.

Pad kenalan disambungkan ke cip melalui wayar ikatan yang sangat nipis yang dikebumikan ke dalam resin enkapsulasi.

Pandangan sekatan struktur dan pembungkusan cip kad pintar

Kad pintar boleh diklasifikasikan mengikut jenis cip yang ditanamkan dalam kad dan bagaimana kad pertukaran data dengan Pembaca Kad. Ilustrasi di bawah menjelaskan klasifikasi:

Kad MCU / Kad Mikropemproses

Kad Mikropemproses membenamkan micromodule yang mengandungi satu atau lebih cip litar bersepadu silikon dengan memori dan mikropemproses. Kad Mikropemproses mempunyai keupayaan pemprosesan data dan bersamaan dengan konsep komputer dengan OS mereka yang dinamakan Sistem Pengoperasian Kad (COS), Sistem Fail dan aplikasi. Pelbagai aplikasi boleh dimuatkan pada Kad MCU.

Kad Memori

Cip kad memori memegang dan menyimpan data ke dalam EEPROM atau Flash Memory tetapi tiada prosesor dan oleh itu tidak ada keupayaan pemprosesan. Kad Memori adalah alternatif yang selamat dan popular kepada kad jalur magnetik.

Kad Paparan

Kad Paparan adalah kad pintar yang sebagai tambahan kepada benang cip standard sekurang-kurangnya bateri, cip tambahan dan paparan LCD yang digunakan untuk memaparkan kunci rahsia atau Kata Sandi Satu Kali.

Kad Pintar tanpa sentuh

Kad pintar tanpa sentuh membenamkan litar bersepadu dan sekurang-kurangnya antena yang berkomunikasi dengan terminal melalui gelombang radio.

Kad Hibrid

Kad hibrid adalah jenis kad pintar yang membenamkan dua cip, satu komunikasi melalui antara muka hubungan dan yang kedua yang digunakan untuk berkomunikasi melalui antara muka tanpa sentuh. Kad Hibrid kadang-kadang dipanggil Kad Kembar. Walaupun masih terdapat di pasaran, penggunaannya semakin menurun.

Kad Pintar Dual Interface

Kad Pintar Dual Interface, juga dikenali sebagai Combi Card) adalah jenis kad pintar yang menanamkan satu cip tunggal yang boleh mengurus kedua-dua kenalan dan antara muka tanpa sentuh.

Pandangan pintar antara kad pintar antara muka dua.

Kad Komponen Multi

Kad Komponen Multi adalah kad pintar yang sebagai tambahan kepada cip standard membenamkan satu atau lebih komponen elektronik, contohnya bateri, paparan LCD, sensor cap jari.