APA PEMBACA KADAR SMART & TERMINAL

Pembaca kad pintar , juga dikenali sebagai terminal kad pintar, seperti terminal jualan terminal, terminal kad kredit, ia adalah peranti yang boleh dikendalikan dengan kad pintar untuk mendapatkan maklumat kad dan melakukan transaksi.

Jenis pembaca kad pintar

Bergantung kepada jenis kad pintar, pembaca kad pintar boleh dibahagikan kepada pembaca kad antara muka kenalan, tanpa sentuh, dwi.

Antara muka

Biasanya, antara muka pembaca dengan PC untuk majoriti keperluan pemprosesannya. Cara komunikasi utama dengan port USB, pembaca kad pintar dengan antarmuka RS232 masih mempunyai beberapa pengguna tertentu.

Hubungi & pembaca kad pintar tanpa sentuh

Pembaca hubungi pada dasarnya mengikuti standard antarabangsa ISO7816 dan pembaca kad tanpa sentuh mengikuti standard antara muka ISO14443.

Hubungi

Pembaca kad pintar kenalan memerlukan sambungan fizikal dengan kad, seperti memasukkan kad ke pembaca. Terdapat banyak aplikasi menggunakan jenis pembaca biasa ini seperti ATM, ID dan Nilai yang Disimpan. Terdapat dua ciri utama jenis pembaca ini: satu adalah selamat kerana komunikasi kad-pembaca, standard yang sering disokong untuk jenis ini ialah ISO 7818 T = 0; Kelebihan lain adalah kelajuan, ada yang boleh sampai 848kbps, seperti CREATOR CRT-288-K Reader Smart Card ini.

无标题_00094-副本.jpg